Koivijverwinkel.nl uw vijverwinkel met de laagste prijzen.

Koivijverwinkel.nl Informatieve vijver site over wat we tegen de laagste prijs aanbieden.

visvoer


Koivoer en Visvoer
 
In het wild vullen karpers hun dagen met het zoeken naar koivoer. Kleine waterdiertjes en insecten vormen een groot onderdeel van het dagelijkse voerdieet. Ook kleine visjes en waterplanten vinden ze niet te versmaden. De wilde karper eet dus de hele dag door kleine hoeveelheden koivoer. In onze koi vijver kunnen we dit een beetje nabootsen door de koi's gedroogd natuurvoer(koivoer) te geven. (ga NOOIT in de natuur op zoek naar (Levend) koivoer voor uw koi want de kans op parasieten en ziektes is dan bijzonder groot) Onze koi struinen de hele vijver af op zoek naar koivoer, maar hierbij krijgen ze onvoldoende voedingsstoffen binnen om zich voldoende te ontwikkelen. We moeten onze koi dus bijvoeren met koivoer.
Eerder is al vermeld dat een koi een heel kleine maag heeft, zo klein zelfs dat deze te verwaarlozen is. Het gevolg hiervan is dat het koivoer maar gedeeltelijk wordt verteerd. Wij moeten met ons (koi)voergedrag hierop inspelen. Meerdere malen per dag kleine hoeveelheden koivoer voeren is beter dan èèn of twee maal per dag een grote hoeveelheid koivoer aan onze koi geven. Door meerdere malen per dag kleine porties koivoer te geven wordt het opgenomen koivoer beter verteerd en komen er minder afvalstoffen in het water. Meerde malen per dag grote hoeveelheden koivoer op het water gooien zorgt er dus niet voor dat de koi sneller groeit, maar zorgt er wel voor dat er veel meer afvalstoffen in het water komen door een te veel aan koivoer.
 
Hoeveel koivoer heeft een koi dan nodig?
 
Dat is niet zo snel beantwoord. Een koi is een koudbloedig dier en zal dus zijn koivoer beter kunnen verteren en opnemen naarmate de omgevingstemperatuur stijgt. Dit in aanmerking genomen zal het koivoergedrag in de koudere perioden van het jaar dus anders moeten zijn dan in de warmere periodes. De koi zal het snelste groeien in het warme seizoen en de koivoerbehoefte is in deze periode dus hoger dan in het koude seizoen. Niet alleen de hoeveelheid koivoer verschilt per periode, ook de samenstelling. De koi heeft in de koudere periode meer moeite met het verteren van koivoer. In deze periode moeten we dus voeren met een lichtverteerbaar koivoer product. In de warme periode kan dit dieet aangevuld worden met koivoer supplementen die de groei en kleur stimuleren.
 
Er zijn een paar stelregels:
 
•Bij watertemperaturen beneden de 7 graden wordt niet meer gevoerd met koivoer.

•Bij watertemperaturen tussen de 7 en 10 graden 1x per twee dagen met
lichtverteerbaar koivoer.

•Bij watertemperaturen tussen de 11 en 16 graden 1x per dag met 
basis koivoer.

•Bij watertemperaturen tussen de 17 en 20 graden 2x per dag met
basis koivoer of koivoer grower.

•Bij watertemperaturen boven de 20 graden meerdere malen per dag met super grower koivoer.
Bij watertemperaturen vanaf 17 graden mag wat meer eiwitrijk koivoer worden gegeven. Boven de 20 graden kan kleur koivoer toegevoegd worden aan het dieet. Zodra de watertemperatuur beneden de 8 graden komt en er wordt gedurende een week geen koivoer gegeven, dan mogen de koi pas weer gevoerd worden met koivoer zodra de watertemperatuur weer permanent boven de 10 graden is.
Waarom deze 7 graden grens. We hebben u geinformeerd dat een koi slechter zijn koivoer kan verteren bij koudere watertemperaturen. Voeren beneden de 7 graden vergt een enorme aanslag op de energiereserves van de vis. De vis moet heel veel moeite doen om het koivoer nog te verteren. Echter bij deze watertemperatuur zal de vis geen voedingstoffen meer opnemen uit het koivoer. Wel zullen er veel afvalstoffen in het water komen door het koivoer. Het filter wat nog maar minimaal werkt zal de afvalstoffen uit het koivoer niet meer kunnen verwerken. Het gevolg hiervan kan zijn verontreinigt water in de koudere periode van het jaar. Dit heeft zijn weerslag op de gezondheid van de vissen. De vissen worden zwakker en vatbaarder voor parasieten en bacteriën. Het is bijna niet mogelijk het vijverwater en daarbij de koi te behandelen met medicijnen. Gebeurt dit niet in de winter dan kunnen er problemen ontstaan in het voorjaar wanneer de watertemperaturen met horten en stoten omhoog gaat.
Een tweede probleem wat kan ontstaan bij te lang doorvoeren met koivoer is de volgende. Het spijsverteringskanaal van de koi werkt niet meer optimaal. Toch wordt de vis koivoer opgedrongen wat hij zal eten. Het gevolg hiervan kan zijn, is dat er koivoer in het spijsverteringskanaal achterblijft en gaat rotten. De vis zal een langzame pijnlijke dood sterven. Deze twee problemen die zich in het voorjaar kunnen voordoen worden ook wel onder de noemer "voorjaarsziekte" geplaatst. In het voorjaar worden koi ziek en sterven aan een oorzaak die vaak niet is aan te geven. Niet wetende dat de eigenaar van de vis deze ziekte zelf veroorzaakt heeft een paar maanden eerder. Juist, te veel koivoer.
U ziet waarom het zo belangrijk is om een THERMOMETER in u bezit/vijver te hebben !


Maar hoeveel koivoer moeten we nu voeren? Stelregels als: koivoer, zo veel de koi in 5 minuten kan eten zijn onnauwkeurig. Er zijn koi die veel te veel eten in 5 minuten en er zijn koi die amper in hun koivoer voedselbehoeften kunnen voorzien in die tijd. Ook zijn stelregels als een koi weet zelf hoeveel hij kan en mag eten, en de koi weet wanneer hij moet stoppen met eten, zijn niet correct. In de vrije natuur zal dit verhaal wel opgaan, maar niet in onze vijvers.
Een houvast kan zijn dat in de warmste periode van het jaar de koi tot twee procent van zijn lichaamsgewicht aan koivoer mag hebben per dag en in de koudere periodes tot een half procent koivoer per week. Daarbij meld ik dat dit geldt voor volwassen vissen. Vissen tot 25 cm zullen in verhouding meer koivoer nodig hebben. Het is dus zaak dat u zelf de behoefte van uw koi in de gaten houdt. Dit is te zien aan de bouw van de vis. Hieronder een tabel met de lengte en het bijbehorende gewicht van de koi.
 
Lichaamsgewicht per lengte koi:
 
10-13 cm 45 gram
13-15 cm 70 gram
15-20 cm 100 gram
20-25 cm 200 gram
25-30 cm 350 gram
30-35 cm 600 gram
35-40 cm 800 gram
40-45 cm 1100 gram
50 cm 2 kilo
60 cm 4 kilo
80 cm 10 kilo
Uitgebreid ingaan op de verkrijgbare soorten koivoer gaat te ver voor dit artikel. Ik beperk me dan ook met u te informeren dat in koudere periodes moet worden gevoerd met een lichtverteerbaar koivoer product zoals wheat germ koivoer. In de warmere periode kan groei- en kleur koivoer worden gebruikt. En natuurlijk geldt: hoe beter de kwaliteit van het koivoer, hoe beter het is voor de koi.
Daru-Koi heeft uit vele soorten o.a. het voer Dainichi koi voer gekozen omdat dat koivoer ver boven alle andere merken uit stijgt qua vitamine, spoorelementen, eiwitten , enz... 
Waarom deze informatie over koivoer. Het voeren met koivoer leidt onherroepelijk tot vervuiling van het water, de leefomgeving van de koi. Vervuiling van het vijverwater kan desastreuze gevolgen hebben voor de gezondheid van onze vissen. Het belangrijkste element van de koi vijver is dus de waterzuiveringsinstallatie: het koi vijver filter.
Laat u verder informeren over koivoer en filterinstallaties door een specialist. In dit geval is dat Daru-Koi die op hun beurt weer hebben gekozen voor een uitgebreid assortiment eigen koivoer en filters.
 
 
Waarom bij daru-koi kopen? In onze koishop vindt je de beste kwaliteit tegen de scherpste, lage prijs. Wij hebben tuinvijver artikelen m.b.t. koi vijver aanleg, vijver onderhoud en Japanse tuinbeelden etc. Tevens geven wij gratis advies bij: aankoop Japanse jumbo, tosai, nissai, sansai en baby koi. Bestellen en betalen gaat eenvoudig. Ook andere vijverartikelen hebben we in onze vijverwinkel te koop tegen de goedkoopste prijs. Let op de gratis koi artikelen en vijveraanbiedingen. Daru-koi uw vijverspecialist.