koivijverwinkel.nl

Goedkoop en altijd de laagste prijs.

Goedkoopste, aanbieding, laagste prijs? Wellicht vind je het hier.

Koi vijver zonder bodemdrain.

Een koivijver zonder bodemdrain, kan dat? Een koivijver maken/bouwen/aanleggen zonder bodemdrain kan zeker. Het is alleen niet optimaal maar het kan wel. Zonder een bodemdrain heb je al snel dat de vijverpomp in de vijver ligt en een pompgevoed vijverfilter voorziet van vijverwater om te filteren. Een vijverpomp pompt het dan in bijvoorbeeld een compactsieve . Dit is geen probleem echter is het wel zo dat het vuil eerst vermalen wordt door de rotor van de vijverpomp en daarna pas naar de zeef wordt vervoerd.

Een bodemdrain die een vijverfilter water geeft waar een vijver pomp aan ,,trekt'' is in pricipe beter. Het vuil wordt eerst niet vermalen door de rotor van de vijverpomp.


Koivijvers zonder bodemdrain:

- Een vijverpomp ligt in de koivijver en pompt het water naar een vijverfilter. (compactsieve of iets dergelijks)

- Een doorvoer in de wand van de vijver voorziet een voorfilter van water. In de vijver zit dan een pvc buis (soms geperforeerd) naar de bodem van de vijver en ontrekt zo het vijverwater vanaf de bodem van de koivijver. De doorvoer zit vaak aangesloten op een gravity voorfilter. De vijverpomp zit dan na het voorfilter.

- Grote koivijvers die veel planten bevatten hebben vaak geen filtratie of in ieder geval geen filtratie middels bodemdrains. Bij de aanwezigheid van veel planten is het risico op het dicht gaan zitten van de bodemdrain te groot.

Zonder bodemdrain.

Vele vijvers hebben geen bodemdrains. Dit is vaak weggelegd voor de grotere koivijvers. Toch kun je een relatief kleine vijver maken met bodemdrains. Het gebruik van een bodemdrain vraagt wel vaak om een gravity voorfilter. Dit maakt het systeem vaak duurder.

bodemdrains

beluchte bodemdrains hebben de invoer van de beluchting vaak aan de onderkant.